Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Pierogi z kapustą kiszona i wołowiną

Składniki:
Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
  • sól do smaku

Farsz
  • 25 dkg mięsa wołowego
  • 25 dkg uduszonej na smalcu kiszonej kapusty
  • 1 pokrojona w drobną kostkę, uduszona wraz z kapustą cebula
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

Mięso, kapustę z cebulą przyprawić, zmielić w maszynce do mięsa, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito. Na stolnicy uformować z niej kopczyk robiąc w nim wgłębienie. Do mąki dodajemy wrzątek i natychmiast dodajemy zimną wodę, sól. Początkowo mieszamy za pomocą łyżki, a potem, gdy nie jest już tak gorące dłońmi. Wstępnie wymieszane ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto tym razem do momentu aż przestanie się kleić do dłoni i będzie jedwabiście „gładkie” Z tak przygotowanego i rozwałkowanego na pożądaną grubość ciasta wycinamy używając szklanki koła, nakładamy farsz i starannie sklejamy brzegi. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną.  Dodatek (tłuszcz, śmietanę…) pozostawiam Wam do wyboru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...