Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pieczony schab w przyprawach

Składniki na 6 porcji:
  • 75 dag schabu
  • 2 łyżki oleju
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • 1 szklanka piwa
    po 1 łyżeczce suszonych ziół:
  • rozmarynu, szałwii, kminku, estragonu
  • 2 liście laurowe
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
Na początku bardzo dokładnie umyj mięso. Pół szklanki wody zagotuj z listkami laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i piwem. Do wrzątku włóż schab i gotuj go 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij, osusz, natrzyj solą i pieprzem, pokruszonymi rozmarynem, estragonem, kminkiem i szałwią. Odstaw na 2 godziny.

Teraz wysmaruj olejem naczynie do pieczenia. Włóż mięso. Piecz je około godziny w temperaturze 200°C, co pewien czas podlewając marynatą.

Schab możesz upiec również na grillu, podpiekając obok ziemniaki i pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...