Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pejzanka

Składniki na 6 porcji:
  • 6 szklanek rosołu drobiowo-warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 duży por
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki puree ziemniaczanego
  • 25 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 suszone grzyby
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i seler pokrój w słupki, por - w cienkie plasterki, ziemniaki - w kostkę, a namoczone grzybki - w paski. Pokrojony w kostkę boczek wytop na suchej patelni, dodaj warzywa i mieszając - smaż je przez 10 minut, a potem wrzuć do zagotowanego w dużym garnku bulionu i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.

Na koniec zagęść zupę wsypywanym powoli puree ziemniaczanym, wymieszaj i zagotuj. Dopraw roztartym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, następnie zdejmij z ognia, zapraw żółtkiem rozprowadzonym śmietaną. Zupę bezpośrednio na talerzach obficie posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...