Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet z wędzonej ryby

Składniki:
  • 35 dag wędzonej ryby (makreli, śledzia, dorsza)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 5 dag ryżu
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Rybę ułóż w misce, zalej mlekiem, zostaw na 15-20 minut.

Zagotuj 4 szklanki osolonej wody, wrzuć ryż i drobno pokrojoną cebulę, całość gotuj około 10 minut, a następnie przecedź.

Rybę wyjmij z mleka, obierz ją ze skóry i ości, mięso podziel na kawałki. Przestudzony ryż wymieszaj z rozdrobnioną rybą, posiekanymi jajami na twardo i natką pietruszki. W rondlu stop masło, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę. Teraz rozprowadź ją przecedzonym mlekiem (w którym moczyła się ryba) i stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.

Do przestudzonego sosu wbij jajo, dodaj sól, pieprz, dokładnie połącz z masą rybno-ryżową, na koniec starannie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny. Po przestudzeniu podawaj z ostrymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...