- 35 dag wędzonej ryby (makreli, śledzia, dorsza)
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 5 dag ryżu
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 jajo
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Zagotuj 4 szklanki osolonej wody, wrzuć ryż i drobno pokrojoną cebulę, całość gotuj około 10 minut, a następnie przecedź.
Rybę wyjmij z mleka, obierz ją ze skóry i ości, mięso podziel na kawałki. Przestudzony ryż wymieszaj z rozdrobnioną rybą, posiekanymi jajami na twardo i natką pietruszki. W rondlu stop masło, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę. Teraz rozprowadź ją przecedzonym mlekiem (w którym moczyła się ryba) i stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.
Do przestudzonego sosu wbij jajo, dodaj sól, pieprz, dokładnie połącz z masą rybno-ryżową, na koniec starannie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny. Po przestudzeniu podawaj z ostrymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz