Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet z leszcza

Składniki:
  • 1 1/2 kg leszczy
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 2-3 żółtka
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Leszcze spraw, umyj, osusz, a następnie natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Teraz ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, skórki i soku z cytryny, a po ugotowaniu dokładnie go przecedź.

Ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Potem wyjmij i starannie obierz z ości. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, dodaj rybę i chwilę smaż.

Pieczarki usmaż na maśle - płyn odparuj. Odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, rybę oraz warzywa z wywaru i jaja ugotowane na twardo zmiel w maszynce przez pasztetowe sitko. Dodaj następnie surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową; ucieraj, aż do uzyskania puszystej masy.

Przygotuj foremkę - wysmaruj ją masłem, lekko oprósz tartą bułką, po czym włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...