- 1 1/2 kg leszczy
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 1 bułka namoczona w mleku
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 50 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego
- 2-3 żółtka
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 mały liść laurowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Potem wyjmij i starannie obierz z ości. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, dodaj rybę i chwilę smaż.
Pieczarki usmaż na maśle - płyn odparuj. Odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, rybę oraz warzywa z wywaru i jaja ugotowane na twardo zmiel w maszynce przez pasztetowe sitko. Dodaj następnie surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową; ucieraj, aż do uzyskania puszystej masy.
Przygotuj foremkę - wysmaruj ją masłem, lekko oprósz tartą bułką, po czym włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz