Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet z brokułów

Składniki:
  • 70 dag brokułów
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietanki
  • pieprz
  • sól
Obrane ziemniaki potnij w ćwiartki lub plastry, zalej zimną wodą, posól i gotuj przez 5 minut. Dodaj cienkie plastry obranego selera i nadal gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy odlej wodę, odparuj ziemniaki i seler, a następnie zmiksuj je razem.

Brokuły gotuj przez 5 minut, odcedź i podduś na oliwie zmieszanej z masłem. Połowę brokułów odłóż na później, a resztę zmiksuj i zmieszaj z piure ziemniaczano-selerowym.

Jaja ubij, połącz z masą warzywną, przypraw do smaku oraz dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i śmietankę.

Niedużą, podłużną formę wysmaruj tłuszczem i wypełnij pasztetem. Na wierzchu ułóż brokuły. Formę z pasztetem wstaw do większej, napełnionej wodą. Piecz około 50 minut w temperaturze 200°C.

Możesz to pyszne danie podawać na gorąco lub też na zimno jako doskonałe urozmaicenie lekkiej kolacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...