- 70 dag brokułów
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- 3 jaja
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka śmietanki
- pieprz
- sól
Brokuły gotuj przez 5 minut, odcedź i podduś na oliwie zmieszanej z masłem. Połowę brokułów odłóż na później, a resztę zmiksuj i zmieszaj z piure ziemniaczano-selerowym.
Jaja ubij, połącz z masą warzywną, przypraw do smaku oraz dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i śmietankę.
Niedużą, podłużną formę wysmaruj tłuszczem i wypełnij pasztetem. Na wierzchu ułóż brokuły. Formę z pasztetem wstaw do większej, napełnionej wodą. Piecz około 50 minut w temperaturze 200°C.
Możesz to pyszne danie podawać na gorąco lub też na zimno jako doskonałe urozmaicenie lekkiej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz