Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet bez pieczenia

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 mąka
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki śmietanki 22-proc.
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżka winiaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wątróbki opłucz, starannie odsącz i usuń tłuszcz oraz żyłki. Jaja ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Cebulę obierz i bardzo dokładnie posiekaj. Rozgrzej olej, włóż wątróbki obtoczone w mące, smaż na średnim ogniu, by dosmażyły się w środku, ale zbyt się nie zrumieniły. Posól i zdejmij z patelni.

Na pozostałym oleju usmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Wątróbki i cebulę zmiksuj lub przetrzyj przez sito, dopraw solą, pieprzem, wlej winiak, śmietankę i wsyp natkę. Wymieszaj z jajami.

Taki pasztet świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, możesz go też podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...