- 75 dag filetów (karpia, tołpygi, dorsza lub mintaja)
- 10 dag wątróbek z drobiu
- 10 dag pieczarek
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- 5 dag suszonych śliwek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 jaja
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Na stopionym w rondlu maśle (łyżka) usmaż wątróbki, na patelni przesmaż na maśle pieczarki, aż do odparowania. Odciśniętą z mleka bułkę, pieczarki, wątróbki, śliwki i rybę zmiel w maszynce, do powstałej masy wbij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę i wygnieć ją dokładnie.
Teraz wysmaruj i wysyp tartą bułką foremkę, ułóż na niej i przykryj folią przygotowaną masę, wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby pasztet lekko się zrumienił.
Po przestudzeniu podawaj z piklami lub - wedle uznania - oblane różnymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz