Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet z filetów rybnych

Składniki:
  • 75 dag filetów (karpia, tołpygi, dorsza lub mintaja)
  • 10 dag wątróbek z drobiu
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 jaja
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Umyte i osuszone filety z ryby skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Śliwki opłucz i namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

Na stopionym w rondlu maśle (łyżka) usmaż wątróbki, na patelni przesmaż na maśle pieczarki, aż do odparowania. Odciśniętą z mleka bułkę, pieczarki, wątróbki, śliwki i rybę zmiel w maszynce, do powstałej masy wbij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę i wygnieć ją dokładnie.

Teraz wysmaruj i wysyp tartą bułką foremkę, ułóż na niej i przykryj folią przygotowaną masę, wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby pasztet lekko się zrumienił.

Po przestudzeniu podawaj z piklami lub - wedle uznania - oblane różnymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...