- 1 kurczak
- 1 litr wywaru z warzyw
- 3 ząbki czosnku
- 30-40 dag pieczarek
- 1 bułeczka (lub 2 łyżki bułki tartej)
- 2-3 jaja
- 1 duża cebula
- 5 dag masła
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- jarzynka
Pieczarki i cebulę pokrój i usmaż na oleju, przepuść dwa razy przez maszynkę wraz z mięsem oraz namoczoną w rosole i odciśniętą bułeczką. Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, stopione masło, całość dopraw jarzynką, pieprzem i starannie wyrób.
Przygotowane wcześniej naczynie żaroodporne (lub podłużną blaszkę) wysmaruj masłem, wypełnij do 2/3 wysokości pasztetem. Zapiekaj około 30 minut. Podawaj na zimno z pieczywem, piklami i chrzanem.
Według tego przepisu możesz również przyrządzić pasztet z udźca indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz