Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet z kurczaka

Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 dag pieczarek
  • 1 bułeczka (lub 2 łyżki bułki tartej)
  • 2-3 jaja
  • 1 duża cebula
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • jarzynka
Kurczaka ugotuj w esencjonalnym wywarze z warzyw. Gdy będzie miękki, wyjmij go z bulionu, potem ostudź i oddziel mięso od kości.

Pieczarki i cebulę pokrój i usmaż na oleju, przepuść dwa razy przez maszynkę wraz z mięsem oraz namoczoną w rosole i odciśniętą bułeczką. Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, stopione masło, całość dopraw jarzynką, pieprzem i starannie wyrób.

Przygotowane wcześniej naczynie żaroodporne (lub podłużną blaszkę) wysmaruj masłem, wypełnij do 2/3 wysokości pasztetem. Zapiekaj około 30 minut. Podawaj na zimno z pieczywem, piklami i chrzanem.

Według tego przepisu możesz również przyrządzić pasztet z udźca indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...