- 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 3 cebule
- 6 dag smalcu
- 5-6 cienkich plasterków słoniny
- 1 jajo
- starta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Wystudzoną wątróbkę dwukrotnie zmiel wraz z cebulą. Do masy dodaj jajo, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i starannie wyrób dłońmi.
Formę posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Dno formy wyłóż paskami obgotowanej słoniny, oprószając ją solą i pieprzem. Dopiero na tak przygotowany podkład wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię, wstaw do gorącego piekarnika i piecz 30 minut.
Upieczony pasztet odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by wystygł i stężał, a następnie nożem oddziel go od boków formy i - odwracając ją do góry dnem - wyłóż na talerz.
Podawaj z pieczywem i piklami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz