Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet litewski

Składniki:
  • 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 3 cebule
  • 6 dag smalcu
  • 5-6 cienkich plasterków słoniny
  • 1 jajo
  • starta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Wątróbkę oczyść z żył i błon, a następnie pokrój w cienkie paski. Na mocno rozgrzanym smalcu podsmaż posiekaną cebulę, dodaj wątróbkę i podsmażaj ją chwilę razem z cebulą. Słoninę włóż do niewielkiej ilości wrzącej wody, krótko ją zagotuj i szybko przelej zimną wodą.

Wystudzoną wątróbkę dwukrotnie zmiel wraz z cebulą. Do masy dodaj jajo, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i starannie wyrób dłońmi.

Formę posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Dno formy wyłóż paskami obgotowanej słoniny, oprószając ją solą i pieprzem. Dopiero na tak przygotowany podkład wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię, wstaw do gorącego piekarnika i piecz 30 minut.

Upieczony pasztet odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by wystygł i stężał, a następnie nożem oddziel go od boków formy i - odwracając ją do góry dnem - wyłóż na talerz.

Podawaj z pieczywem i piklami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...