Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet z mielonego mięsa

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
    nadzienie:
  • 50 dag mielonego wołowego mięsa
  • 20 dag szynki
  • 5 dag pieczarek
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Z mąki, margaryny, jajka i soli wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, potem włóż na pewien czas do lodówki. Teraz namocz w wodzie bułkę, po czym dokładnie ją odciśnij. Cebulę obierz i umyj. Pieczarki starannie oczyść i również umyj. Razem z cebulą pokrój je na drobne kawałki, a potem podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj drobno pokrojoną szynkę i mięso. Smaż do wyparowania sosu. Wystudź. Połącz z jajkiem, odciśniętą bułką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Odkrój 1/3 ciasta. Resztą wyłóż wysmarowaną tłuszczem blachę lub kamionkowe, żaroodporne naczynie. Nałóż nadzienie.

Odłożone ciasto rozwałkuj na placek, po czym przykryj nim mięso. Wierzch pasztetu posmaruj żółtkiem i nakłuj widelcem. Piecz 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawaj z borówkami lub z galaretką z porzeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...