- ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- nadzienie:
- 50 dag mielonego wołowego mięsa
- 20 dag szynki
- 5 dag pieczarek
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Odkrój 1/3 ciasta. Resztą wyłóż wysmarowaną tłuszczem blachę lub kamionkowe, żaroodporne naczynie. Nałóż nadzienie.
Odłożone ciasto rozwałkuj na placek, po czym przykryj nim mięso. Wierzch pasztetu posmaruj żółtkiem i nakłuj widelcem. Piecz 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawaj z borówkami lub z galaretką z porzeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz