Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet wiejski

Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 dag wątróbki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 20 dag słoniny
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżka mieszanki korzennej (gałka muszkatołowa, pieprz, goździki, cynamon)
  • 1 papryka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki szałwii
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 5-6 plastrów słoniny
  • sól
Mięso, wątróbkę i słoninę umyj, po czym pokrój i zmiel. Do masy dodaj jajo, przyprawy, koniak i sól - wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Na dnie żaroodpornego naczynia połóż plasterki słoniny, na nich masę mięsną i znów plasterki słoniny. Wierzch posyp tymiankiem. Naczynie przykryj folią i wstaw do większego naczynia z wodą. Piecz w gorącym piekarniku przez 80 minut, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut.

Wyjęty z piekarnika pasztet studź przez 30 minut, po czym wyłóż na deskę lub półmisek. Podawaj na zimno, pokrojony w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...