- 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
- 20 dag wątróbki wieprzowej
- 1 jajo
- 20 dag słoniny
- 2 łyżki koniaku
- 1 łyżka mieszanki korzennej (gałka muszkatołowa, pieprz, goździki, cynamon)
- 1 papryka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżki szałwii
- 1/2 łyżki majeranku
- 5-6 plastrów słoniny
- sól
Na dnie żaroodpornego naczynia połóż plasterki słoniny, na nich masę mięsną i znów plasterki słoniny. Wierzch posyp tymiankiem. Naczynie przykryj folią i wstaw do większego naczynia z wodą. Piecz w gorącym piekarniku przez 80 minut, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut.
Wyjęty z piekarnika pasztet studź przez 30 minut, po czym wyłóż na deskę lub półmisek. Podawaj na zimno, pokrojony w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz