Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet drobiowy z grzybami

Składniki:
  • 50 dag mięsa kurczaka
  • 1 kg świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 1 mała cebula
  • 2 jaja
  • 2 szklanki śmietany 36-proc.
  • 5 łyżek winiaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Mięso umyj, osącz, pokrój na kawałki, następnie zmiksuj ze śmietaną, jajkami i winiakiem. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Grzyby oczyść i opłucz. Po osączeniu pokrój na cienkie plasterki i obsmaż wraz z cebulą na maśle. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki i sok z cytryny. Teraz ostudź i wymieszaj z masą mięsną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Formę do pasztetów wyłóż folią do pieczenia, wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię i piecz 1,5 godziny w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...