Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pasztet domowy

Składniki na 12 porcji:
  • 20 dag wątróbki
  • 1/2 kg boczku surowego
  • po 60 dag cielęciny i wieprzowiny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2-3 jaja
  • 2 suszone grzyby
  • bulion warzywny
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
Mięso pokrój, podsmaż, następnie wlej trochę bulionu, włóż grzyby, listek, kilka ziaren ziela i pieprzu. Duś mięso, aż będzie miękkie.

Wątróbkę pokrój w kostkę, sparz i pod koniec duszenia dołóż do mięsa. Całość wystudź, zmiel z namoczoną i odciśniętą bułką. Na końcu wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, startą gałką i dokładnie wymieszaj.

Masę nałóż do natłuszczonej formy, po czym umieść formę w naczyniu z wrzątkiem. Całość wstaw do piecyka i piecz godzinę w temperaturze 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...