Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pascha

Składniki:
  • 50 dag dobrego twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 10-15 dag masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich,
  • migdałów i smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1/2 tabliczki twardej czekolady do udekorowania
Ser przepuść przez maszynkę, rodzynki wypłucz, zalej koniakiem, a gdy napęcznieją, przełóż na sitko, by ociekły. Żółtka wbij do garnka, utrzyj je z cukrem na białą puszystą masę. Pod koniec ucierania połącz ze śmietanką.

Garnek postaw na małym ogniu i - stale mieszając - podgrzewaj (nie doprowadzając do zagotowania), po czym zdejmij z ognia i ostudź. Migdały sparz, obierz i posiekaj (kilka odłóż do dekoracji), orzechy i skórkę pomarańczową dość drobno pokrój (część odłóż do dekoracji).

Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie, masło i cukier waniliowy bardzo starannie wymieszaj, po czym wyłóż na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą. Końce gazy zwiń, przykryj talerzykiem i delikatnie obciąż.

Po kilku godzinach paschę przełóż na półmisek, udekoruj cząstkami orzechów, połówkami migdałów i wstążkami skórki pomarańczowej. Całość posyp startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...