- 50 dag dobrego twarogu
- 5 żółtek
- 20 dag cukru pudru
- 10-15 dag masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich,
- migdałów i smażonej skórki pomarańczowej
- 1 kieliszek koniaku
- 1/2 tabliczki twardej czekolady do udekorowania
Garnek postaw na małym ogniu i - stale mieszając - podgrzewaj (nie doprowadzając do zagotowania), po czym zdejmij z ognia i ostudź. Migdały sparz, obierz i posiekaj (kilka odłóż do dekoracji), orzechy i skórkę pomarańczową dość drobno pokrój (część odłóż do dekoracji).
Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie, masło i cukier waniliowy bardzo starannie wymieszaj, po czym wyłóż na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą. Końce gazy zwiń, przykryj talerzykiem i delikatnie obciąż.
Po kilku godzinach paschę przełóż na półmisek, udekoruj cząstkami orzechów, połówkami migdałów i wstążkami skórki pomarańczowej. Całość posyp startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz