Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pascha z pomarańczową galaretką

Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka śmietanki 30-proc.
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
    do dekoracji:
  • 1 szklanka galaretki o smaku pomarańczowym (przygotowanej według przepisu na opakowaniu)
  • kiwi i winogrona
Wanilię zetrzyj na drobnej tarce, twaróg zmiel i przetrzyj przez sito, a żółtka utrzyj z cukrem, wanilią, po czym dodaj śmietankę. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstaw do garnka z wrzącą wodą i mieszaj masę, aż zgęstnieje.

Po zdjęciu z ognia dodaj zmiękczone masło i twaróg, masę dokładnie wymieszaj, przełóż do formy i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie oblej masę serową rozpuszczoną galaretką pomarańczową, a gdy - wstawiona do lodówki - zastygnie, ułóż na niej owoce kiwi i winogrona i ponownie wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Paschę możesz wzbogacić bakaliami (rodzynki, słodkie migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, figi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...