Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Parówki w papilotach

Składniki na 6 porcji:
  • 1 duży por
  • 6 parówek
  • 1 duży plaster żółtego sera
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • sól
Por natnij wzdłuż, zdejmij 10 dużych liści. Wszystkie bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sześć liści odłóż, a 4 potnij na 12 paseczków. Wszystkie wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut.

Plaster sera pokrój na 6 pasków. Parówki obierz z osłonek, ponacinaj wzdłuż. W nacięcia włóż po kawałku sera, a całość owiń plastrem boczku.

Parówki „otul” od spodu liśćmi pora, końce przewiąż paseczkami z pora. Tak przygotowane „papiloty” ułóż w brytfannie i zalej bulionem lub winem. Wierzch parówek w papilotach posmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...