Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet z groszkiem i cukinią

Składniki na 2 porcje:
  • 4 jaja
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 cukinia
  • 1-2 cebule
  • masło lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle, a groszek i pokrojoną w talarki cukinię wrzuć na 5 minut do wrzącej osolonej wody i - odsączoną na sicie - podsmaż razem z cebulą oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ubij teraz w misce jajka, dopraw je solą i pieprzem, wylej masę jajeczną na mocno rozgrzaną patelnię i podsmaż omlet przez 3-4 minuty, aż spód omletu lekko się zrumieni. Co pewien trzeba potrząsnąć patelnią lub delikatnie zamieszać, starając się nie naruszyć spodu omletu. Gdy brzegi będą dobrze usmażone, a środek lekko ścięty, przełóż omlet na półmisek. Na wierzch wyłóż groszek, złóż omlet na pół i posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...