- 5 jaj
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku
- 5 dag tartego parmezanu
- 1 łyżka margaryny lub oliwy
- sól
- pieprz
Na patelnię (najlepiej o średnicy 22 cm) wlej żółtka i po chwili wyłóż na nie białka. Smaż na dużym ogniu mniej więcej 2-3 minuty, mieszając lekko wierzch omletu. Uważaj, by nie dotykać dna patelni! Usmażony omlet posyp najpierw parmezanem, a gdy ser się stopi - ziołami. Złóż na pół i przełóż na gorący talerz.
Omlet możesz podawać na śniadanie, obiad i kolację. Smakuje doskonale z surówką z papryki i pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz