Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet specjalny z ziołami

Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 łyżka margaryny lub oliwy
  • sól
  • pieprz
Na początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na niezbyt sztywną pianę, a żółtka rozmieszaj na jednolitą masę ze śmietaną, solą i pieprzem.

Na patelnię (najlepiej o średnicy 22 cm) wlej żółtka i po chwili wyłóż na nie białka. Smaż na dużym ogniu mniej więcej 2-3 minuty, mieszając lekko wierzch omletu. Uważaj, by nie dotykać dna patelni! Usmażony omlet posyp najpierw parmezanem, a gdy ser się stopi - ziołami. Złóż na pół i przełóż na gorący talerz.

Omlet możesz podawać na śniadanie, obiad i kolację. Smakuje doskonale z surówką z papryki i pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...