Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet po wiejsku

Składniki na 2 porcje:
  • 6 jaj
  • 2 ziemniaki
  • 100 g boczku
  • 50 dag sera grojer
  • 1 por
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki natki
Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, potem pokrój w drobną kostkę. Teraz umyj i pokrój w plasterki por. Boczek obgotuj przez 5 minut we wrzątku, pokrój w kostkę, po czym przełóż na gorącą patelnię i wytop z niego tłuszcz. Odstaw. Do tłuszczu pozostałego po boczku dodaj łyżkę oleju. Smaż na nim ziemniaki i pokrojonego pora, aż zmiękną. Następnie połącz z boczkiem.

Jaja z solą oraz pieprzem roztrzep widelcem, wymieszaj z pokrojonym w kostkę serem, warzywami i boczkiem.

Na patelni rozgrzej resztę tłuszczu i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, dopóki spód się nie zetnie. Wierzch powinien być wilgotny, lekko rzadki.

Omlet złóż na pół, zsuń na półmisek i posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...