Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet biszkoptowy

Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy lub 1 płaska łyżeczka masła
  • 10 dag świeżych lub mrożonych malin
  • (lub innych owoców sezonowych)
  • 1 łyżka syropu malinowego
    owoce: 20 dag winogron (lub 1 banan)
    napój:
  • 1 opakowanie jogurtu morelowego 1,5-proc.
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
Jaja umyj w gorącej wodzie i oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep z mąką i lekko posól, a z białek ubij pianę. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo cukier. Delikatnie, dodając po łyżce, połącz pianę z ciastem.

Na teflonowej patelni rozgrzej tłuszcz, ostrożnie wlej masę i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu i wyrośnie, podważ go i ostrożnie przewróć na drugą stronę, a następnie przykryj, i podrumień. Gotowy omlet zsuń na talerz, nałóż osączone owoce i polej syropem.

Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao.

Omlet możesz również posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...