- 2 jaja
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy lub 1 płaska łyżeczka masła
- 10 dag świeżych lub mrożonych malin
- (lub innych owoców sezonowych)
- 1 łyżka syropu malinowego
- owoce: 20 dag winogron (lub 1 banan)
- napój:
- 1 opakowanie jogurtu morelowego 1,5-proc.
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Na teflonowej patelni rozgrzej tłuszcz, ostrożnie wlej masę i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu i wyrośnie, podważ go i ostrożnie przewróć na drugą stronę, a następnie przykryj, i podrumień. Gotowy omlet zsuń na talerz, nałóż osączone owoce i polej syropem.
Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao.
Omlet możesz również posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz