Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet z dorsza

Składniki na 2 porcje:
  • 35 dag dorsza ugotowanego w bulionie warzywnym
  • 5 jaj
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • szczypta pieprzu
Ugotowaną i oczyszczoną z ości rybę pokrój na małe kawałki. Jaja wbij do rondelka, dodaj zimne mleko, po czym dokładnie ubij trzepaczką lub widelcem. Wsyp mąkę, sól, pieprz, starty ser i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej 2 patelnie, na każdej stop po pół łyżki masła i połóż połowę dorsza. Na rybę wylej po porcji ciasta. Gdy omlet zetnie się z wierzchu, zsuń go na talerz.

Wspaniale smakuje z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...