Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet biszkoptowy z truskawkami

Składniki na 4-6 porcji:
  • 40 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki margaryny lub oliwy do smażenia
Truskawki przebierz, opłucz, oczyść z szypułek, pokrój w plastry i wymieszaj z cukrem pudrem. Truskawki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić) pokrój, posyp cukrem pudrem, a po chwili odlej część wydzielonego soku.

Żółtka ubij z cukrem i Cukrem waniliowym, dodaj sól, mąkę i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połącz z masą żółtkową.

Rozgrzej mocno patelnię, włóż tłuszcz, a gdy się roztopi, wlej ciasto, przykryj patelnię i smaż omlet na bardzo małym ogniu 5-7 minut. Gdy masa się zetnie i zrumieni od spodu, odwróć grzybek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.

Gotowy grzybek przełóż na talerz, na wierzch wyłóż truskawki wraz z wydzielonym sokiem.

Podawaj gorący, pokrojony na porcje, ze słodką śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...