- 40 dag truskawek (mogą być mrożone)
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki margaryny lub oliwy do smażenia
Żółtka ubij z cukrem i Cukrem waniliowym, dodaj sól, mąkę i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połącz z masą żółtkową.
Rozgrzej mocno patelnię, włóż tłuszcz, a gdy się roztopi, wlej ciasto, przykryj patelnię i smaż omlet na bardzo małym ogniu 5-7 minut. Gdy masa się zetnie i zrumieni od spodu, odwróć grzybek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.
Gotowy grzybek przełóż na talerz, na wierzch wyłóż truskawki wraz z wydzielonym sokiem.
Podawaj gorący, pokrojony na porcje, ze słodką śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz