Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet baskijski

Składniki:
  • 8 jaj
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 szklanka ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki startego selera
  • 1/2 szklanki zielonej papryki drobno pokrojonej
  • 1/2 szklanki cukinii drobno pokrojonej
  • 1 szklanka uduszonych pomidorów
  • 2-3 roztarte ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
Boczek pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej głębokiej patelni, dodaj łyżkę masła. Teraz zeszklij pokrojoną cebulę i dodaj sparzone wrzątkiem ziemniaki. Chwilę smaż, po czym dodaj paprykę, cukinię i seler. Wymieszaj i smaż na silnym ogniu 2-3 minuty, na koniec dodaj roztarte z solą ząbki czosnku i przetarte przez sito pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Jaja roztrzep ze śmietanką, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Usmaż na posmarowanych masłem patelniach i nadziewaj warzywa.

Podawaj na gorąco, tuż po usmażeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...