Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet austriacki

Składniki:
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka koniaku
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól
Umyte rodzynki zalej koniakiem. Dokładnie rozmieszaj żółtka z mlekiem, stopionym masłem i połową cukru pudru. Ubijaj trzepaczką, wsypując stopniowo przesianą mąkę. Dodaj rodzynki i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale starannie wymieszaj.

Na dwóch dużych patelniach stop masło, wlej porcję ciasta i smaż na małym ogniu, a gdy się pod spodem zrumieni - porozrywaj omlety na kawałki, przełóż na drugą stronę i jeszcze chwilę smaż.

Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...