- 6-8 jaj
- 2 łyżki masła
- 30-40 dag grzybów (kurki, podgrzybki, maślaki lub pieczarki)
- 1 średniej wielkości cebula
- po 1 łyżce: masła i oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany
- sól
Wymieszaj mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody, zapraw grzyby i, mieszając, zagotuj. Wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku. Jaja rozbij w misce, dodaj 2 łyżki wody, ubij trzepaczką. Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną i smaż powoli, podważając od boków (by masa spływała na dno patelni), aż omlet będzie rumiany od spodu, a z wierzchu jaja się zetną. Wyłóż na środek uduszone grzyby, złóż omlet na pół, przełóż na półmisek, pokrój na porcje i natychmiast podawaj.
Zamiast jednego dużego omletu, możesz usmażyć 4 małe. Omlet możesz też przygotować z zielonym groszkiem, pomidorami lub kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz