Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Omlet z grzybami

Składniki:
  • 6-8 jaj
  • 2 łyżki masła
  • 30-40 dag grzybów (kurki, podgrzybki, maślaki lub pieczarki)
  • 1 średniej wielkości cebula
    po 1 łyżce: masła i oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
Grzyby dokładnie umyj i pokrój w grube płatki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej po łyżce oliwy i masła, dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż się zeszkli. Następnie włóż grzyby, wlej 3 łyżki zimnej wody, wszystko razem zagotuj. Rondel przykryj i duś grzyby na średnim ogniu (8-10 minut), aż będą miękkie.

Wymieszaj mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody, zapraw grzyby i, mieszając, zagotuj. Wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku. Jaja rozbij w misce, dodaj 2 łyżki wody, ubij trzepaczką. Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną i smaż powoli, podważając od boków (by masa spływała na dno patelni), aż omlet będzie rumiany od spodu, a z wierzchu jaja się zetną. Wyłóż na środek uduszone grzyby, złóż omlet na pół, przełóż na półmisek, pokrój na porcje i natychmiast podawaj.

Zamiast jednego dużego omletu, możesz usmażyć 4 małe. Omlet możesz też przygotować z zielonym groszkiem, pomidorami lub kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...