Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ogórki faszerowane

Składniki na 2 porcje:
  • 3 filety śledziowe (matiasy)
  • 1 mały słoik kaparów
  • 2-3 cebule dymki
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 4 małe ogórki sałatkowe
    do dekoracji:
  • listki sałaty
  • chleb tostowy
  • masło ziołowe
  • szczypta kardamonu
  • sól
Filety śledziowe opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę. Kapary wyjmij ze słoika, odsącz, zalewę zachowaj. Dymkę oczyść, opłucz i pokrój. Tymianek opłucz, staranie otrzep z wody - oberwij listki i drobno je posiekaj. Przygotowane składniki starannie wymieszaj.

Whisky i zalewę z kaparów ubij teraz z oliwą. Dodaj ziarenka pieprzu, szczyptę soli i kardamonu. Przygotowanym sosem polej śledzia z dodatkami. Wymieszaj.

Ogórki umyj, osusz, odkrój końcówki i przekrój wzdłuż na pół.

Łyżeczką o dość ostrych krawędziach wydrąż z ogórków część miąższu z pestkami. W powstałe wgłębienia nałóż nadzienie śledziowe. Ułóż na liściach sałaty.

Podawaj z grzankami z chleba tostowego i masłem ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...