- 3 filety śledziowe (matiasy)
- 1 mały słoik kaparów
- 2-3 cebule dymki
- 3-4 gałązki tymianku
- 2 łyżki whisky
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 4 małe ogórki sałatkowe
- do dekoracji:
- listki sałaty
- chleb tostowy
- masło ziołowe
- szczypta kardamonu
- sól
Whisky i zalewę z kaparów ubij teraz z oliwą. Dodaj ziarenka pieprzu, szczyptę soli i kardamonu. Przygotowanym sosem polej śledzia z dodatkami. Wymieszaj.
Ogórki umyj, osusz, odkrój końcówki i przekrój wzdłuż na pół.
Łyżeczką o dość ostrych krawędziach wydrąż z ogórków część miąższu z pestkami. W powstałe wgłębienia nałóż nadzienie śledziowe. Ułóż na liściach sałaty.
Podawaj z grzankami z chleba tostowego i masłem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz