Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kluseczki z papryką

Składniki:
  • 10 ziemniaków (70 dag)
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cebule (10 dag)
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
    do polania klusek:
  • sos neapolitański
Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i drobno pokrój. Cebule obierz i posiekaj. Paprykę i cebulę przesmaż na oleju, na niewielkim ogniu, tak, aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłóż na sito.

Ziemniaki przestudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wyłóż na stolnicę. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrób ciasto, a potem formuj wałeczki grubości kciuka i krój na ukośne kluski - kopytka.

Kluski gotuj partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polej przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...