- 1 kg mostka cielęcego bez kości
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1/2 litra gorącego rosołu (1 kostka)
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki śmietany
- nadzienie:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 jaja
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka
- 1/4 l mleka
- biały pieprz
- sól
Mostek cielęcy dopraw do smaku solą i pieprzem, natnij kieszeń, napełnij farszem, zaszyj mocną nitką.
Teraz przygotuj piekarnik, rozgrzewając do temperatury 220°C. Olej rozgrzej w brytfannie, obsmaż na nim mięso, następnie wstaw do piekarnika i piecz 90 minut.
Marchewkę, seler i cebulę obierz, marchewkę i seler pokrój w drobne kawałki, cebulę na ósemki. Po 30 minutach pieczenia warzywa ułóż wokół mięsa, teraz zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz, od czasu do czasu polewając gorącym rosołem.
Mięso wyjmij i pokrój w grube plastry. Powstały podczas pieczenia sos rozprowadź gorącym rosołem, miękkie warzywa przetrzyj przez sito i rozmieszaj ze śmietaną (nie gotuj).
Sos podawaj osobno w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz