Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Nadziewany mostek cielęcy

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg mostka cielęcego bez kości
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1/2 litra gorącego rosołu (1 kostka)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki śmietany
    nadzienie:
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 jaja
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/4 l mleka
  • biały pieprz
  • sól
Bułkę namocz w mleku. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Mięso wyrób z jajami, cebulą, odciśniętą bułką, a także solą i pieprzem.

Mostek cielęcy dopraw do smaku solą i pieprzem, natnij kieszeń, napełnij farszem, zaszyj mocną nitką.

Teraz przygotuj piekarnik, rozgrzewając do temperatury 220°C. Olej rozgrzej w brytfannie, obsmaż na nim mięso, następnie wstaw do piekarnika i piecz 90 minut.

Marchewkę, seler i cebulę obierz, marchewkę i seler pokrój w drobne kawałki, cebulę na ósemki. Po 30 minutach pieczenia warzywa ułóż wokół mięsa, teraz zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz, od czasu do czasu polewając gorącym rosołem.

Mięso wyjmij i pokrój w grube plastry. Powstały podczas pieczenia sos rozprowadź gorącym rosołem, miękkie warzywa przetrzyj przez sito i rozmieszaj ze śmietaną (nie gotuj).

Sos podawaj osobno w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...