Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mus pomarańczowy

Składniki na 6 porcji:
  • 1 łyżka skórki otartej z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 1/2 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 18-proc.
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
    do dekoracji:
  • plasterki pomarańczy lub cząstki mandarynki
Żelatynę zalej w misce 5 łyżkami zimnej przegotowanej wody i zostaw na 30 minut, by spęczniała. Miskę wstaw do garnka z gorącą wodą i mieszaj żelatynę, póki się nie rozpuści. Teraz wlej do niej sok pomarańczowy i tak przygotowaną galaretkę ostudź.

Do śmietanki wsyp cukier i skórkę z pomarańczy i powoli, dokładnie mieszając, wlewaj galaretkę, krótko ozięb, połącz z ubitą kremówką. Mus wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdób plasterkami świeżej pomarańczy (lub cząstkami mandarynki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...