Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Miodowy kurczak z imbirem i chili

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kurczak (ok. 1 kg)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki sosu chili
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • bulion z kurczaka (instant)
Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z pół szklanki wody, sosem chili, sosem sojowym i wódką. W rondelku rozgrzej teraz łyżkę oleju, wrzuć imbir i - cały czas mieszając - smaż przez minutę. Dodaj miód, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Wlej mieszankę soku z cytryny, sosu sojowego, chili i wódki. Sos zamieszaj.

Kurczaka umyj, osusz i podziel na niewielkie porcje. Natrzyj bulionem instant, włóż do miski i wlej sos miodowy - teraz odstaw na 2 godziny.

Po upływie tego czasu kawałki kurczaka osącz z sosu. Olej rozgrzej na głębokiej, dużej patelni i partiami wkładaj kurczaka. Smaż na dużym ogniu około 5 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu. Sos miodowy wlej do rondla, włóż obsmażone kawałki mięsa. Duś pod przykryciem 15 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź dwiema łyżkami wody. Wlej do duszonego mięsa i zamieszaj. Gotuj jeszcze 3 minuty. Kurczaka podawaj z ryżem, obficie polanego sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...