- 1 kurczak (ok. 1 kg)
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 4 łyżeczki sosu chili
- 3 łyżki miodu
- 1 kieliszek wódki
- 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej
- bulion z kurczaka (instant)
Kurczaka umyj, osusz i podziel na niewielkie porcje. Natrzyj bulionem instant, włóż do miski i wlej sos miodowy - teraz odstaw na 2 godziny.
Po upływie tego czasu kawałki kurczaka osącz z sosu. Olej rozgrzej na głębokiej, dużej patelni i partiami wkładaj kurczaka. Smaż na dużym ogniu około 5 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu. Sos miodowy wlej do rondla, włóż obsmażone kawałki mięsa. Duś pod przykryciem 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź dwiema łyżkami wody. Wlej do duszonego mięsa i zamieszaj. Gotuj jeszcze 3 minuty. Kurczaka podawaj z ryżem, obficie polanego sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz