Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Minestrone genueńska

Składniki na 6 porcji:
  • 15 dag zielonego groszku (może być mrożony)
  • 20 dag kabaczka lub cukinii
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag ryżu
  • 20 dag boczku lub bekonu
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego estragonu i szałwii
  • pieprz, sól
W rondlu rozgrzej olej i podsmaż pokrojony w kostkę boczek (bekon). Następnie kolejno dodawaj (też pokrojone w kostkę): marchew, seler, cebulę i czosnek. Smaż, mieszając przez 15 minut, potem zalej 6 szklankami wody, dołóż groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczek oraz poszatkowaną kapustę.

Całość gotuj około 40 minut, pod koniec wsyp wypłukany ryż, starty żółty ser i zioła. Gdy wszystkie warzywa i ryż będą miękkie, wymieszaj zupę z koncentratem pomidorowym, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...