- 50 dag wołowiny lub wieprzowiny
- 1 seler naciowy (niekoniecznie)
- 2 marchewki
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki mąki
- pieprz, sól
Obraną i umytą marchewkę pokrój w kostkę, seler - po odcięciu zgrubiałej końcówki korzenia i umyciu - razem z łodygami i liśćmi potnij na półcentymetrowe kawałki, a czosnek drobno posiekaj.
Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler i czosnek i podduś jeszcze 20 minut oraz dopraw pieprzem i solą i usuń liść laurowy.
Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody lub bulionu, połącz tę zaprawę z mięsem i zagotuj. Tradycyjnie gulasz „lubi” ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną lub pęczak i surówkę z białej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz