Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mięsno-warzywny gulasz

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 seler naciowy (niekoniecznie)
  • 2 marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki mąki
  • pieprz, sól
Grzyby umyj, namocz, a po godzinie osącz. Wołowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie zrumień je ze wszystkich stron na rozgrzanej na patelni oliwie, przenieś do rondla, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i odciśnięte z wody grzyby, po czym duś pod przykryciem na średnim ogniu mniej więcej przez godzinę.

Obraną i umytą marchewkę pokrój w kostkę, seler - po odcięciu zgrubiałej końcówki korzenia i umyciu - razem z łodygami i liśćmi potnij na półcentymetrowe kawałki, a czosnek drobno posiekaj.
Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler i czosnek i podduś jeszcze 20 minut oraz dopraw pieprzem i solą i usuń liść laurowy.

Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody lub bulionu, połącz tę zaprawę z mięsem i zagotuj. Tradycyjnie gulasz „lubi” ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną lub pęczak i surówkę z białej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...