- 1 kg żeberek
- 75 dag pora
- marynowana dynia (słoik 670 ml)
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2 łyżki musztardy (łagodnej)
- 1 łyżka ziarenek gorczycy
- gałązka rozmarynu
- sól
- biały pieprz
Mięso ułóż na lekko natłuszczonej blasze i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę w temperaturze około 200°C. W trakcie pieczenia stopniowo polewaj żeberka piwem i połową szklanki wody (uważaj, by mięso nie przywarło do blachy).
Teraz opłucz pod bieżącą wodą rozmaryn, osusz go na ściereczce, oderwij igiełki od łodyżki. Oczyść por, umyj go i pokrój w grube talarki. Potem osącz dynię, a marynatę zlej do osobnego naczynia. Por, dynię i igiełki rozmarynu dodaj do mięsa na około 20 minut przed końcem pieczenia. Całość polej równomiernie częścią dyniowej marynaty i posyp ziarenkami gorczycy. Przed podaniem upieczone mięso ponownie dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz