Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Marchewki z dipem serowym

Składniki na 8 porcji:
  • 3/4 kg małych marchewek
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i kukurydzianej
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i chili
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szczypiorku lub koperku
  • 25 dag twarożku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier
  • sól, pieprz
Marchewki oskrob i opłucz. Wrzuć je następnie do osolonego wrzątku i gotuj 8-10 minut, osącz.

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą cukru i soli oraz chili. Wlej oliwę i mleko, wbij jajko i zmiksuj. Zieleninę opłucz, osusz i posiekaj, po czym wraz ze śmietaną i sokiem z cytryny dodaj do twarożku. Przypraw solą i pieprzem.

W szerokim rondlu rozgrzej olej. Marchewki zanurzaj w cieście, kładź na gorący tłuszcz i smaż 3-4 minuty. Zrumienione na złoto wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj z dipem serowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...