- 3/4 kg małych marchewek
- po 1/2 szklanki mąki pszennej i kukurydzianej
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i chili
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek szczypiorku lub koperku
- 25 dag twarożku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej do smażenia
- cukier
- sól, pieprz
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą cukru i soli oraz chili. Wlej oliwę i mleko, wbij jajko i zmiksuj. Zieleninę opłucz, osusz i posiekaj, po czym wraz ze śmietaną i sokiem z cytryny dodaj do twarożku. Przypraw solą i pieprzem.
W szerokim rondlu rozgrzej olej. Marchewki zanurzaj w cieście, kładź na gorący tłuszcz i smaż 3-4 minuty. Zrumienione na złoto wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj z dipem serowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz