Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Marchewka w sosie miodowym

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 3 łyżki octu winnego
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego lub sojowego
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • sól
  • pieprz
Marchew obierz, opłucz i zetrzyj na warzywnej tarce (marchew możesz również pokroić w cienkie paski). Dymkę razem ze szczypiorkiem pokrój w krążki.

Ocet winny rozetrzyj z miodem, szczyptą soli i pieprzu. Całość ucieraj, powoli dodając olej. Marchew wymieszaj z dymką i zalej sosem. Surówkę wstaw na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posyp bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...