Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Makowiec serowy

Składniki:
  • 50 dag maku
  • 3 serki homogenizowane
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag posiekanych migdałów
  • 10 dag rodzynek
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • galaretka o smaku wiśniowym i agrestowym
    syrop:
  • 50 dag cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 laski wanilii
    do dekoracji:
  • orzechy, migdały, morele
Na początku przygotuj mak - zalej go wrzątkiem, gotuj na małym ogniu około 15 minut i odstaw na 2-3 godzin. Dopiero po upływie tego czasu wylej mak na sito i odsącz. Zmiel trzykrotnie.

Galaretki rozpuść w oddzielnych naczyniach w połowie tej ilości wody, którą zaleca producent i odstaw do stężenia. Żelatynę przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, ale w możliwie najmniejszej ilości wrzątku.

Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu włóż mak, całość wymieszaj i ostudź.

Serki utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem, a następnie - nie przerywając mieszania - wlewaj po trochu ostudzoną żelatynę. Masę serową oraz posiekane migdały i rodzynki dodaj do zimnego maku. Stężałą galaretkę pokrój w kostkę i wymieszaj z masą serowo-makową.

Na koniec masę przełóż do tortownicy cienko wysmarowanej oliwą. Całość dowolnie udekoruj orzechami, migdałami i morelami, po czym wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...