- 50 dag maku
- 3 serki homogenizowane
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag posiekanych migdałów
- 10 dag rodzynek
- 2 pełne łyżki żelatyny
- galaretka o smaku wiśniowym i agrestowym
- syrop:
- 50 dag cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 laski wanilii
- do dekoracji:
- orzechy, migdały, morele
Galaretki rozpuść w oddzielnych naczyniach w połowie tej ilości wody, którą zaleca producent i odstaw do stężenia. Żelatynę przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, ale w możliwie najmniejszej ilości wrzątku.
Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu włóż mak, całość wymieszaj i ostudź.
Serki utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem, a następnie - nie przerywając mieszania - wlewaj po trochu ostudzoną żelatynę. Masę serową oraz posiekane migdały i rodzynki dodaj do zimnego maku. Stężałą galaretkę pokrój w kostkę i wymieszaj z masą serowo-makową.
Na koniec masę przełóż do tortownicy cienko wysmarowanej oliwą. Całość dowolnie udekoruj orzechami, migdałami i morelami, po czym wstaw do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz