- ciasto:
- 30 dag maku
- 20 dag cukru pudru
- 5 jaj
- 1/2 laski wanilii
- 3 dag masła
- krem:
- 30 dag masła
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
- 2 żółtka
- 5 dag cukru
- do dekoracji:
- gotowa polewa czekoladowa: biała i ciemna
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wyłóż przygotowaną masę makową (wierzch starannie wyrównaj), ciasto wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.
Przygotuj krem: masło utrzyj na puszystą masę i, nadal ucierając, stopniowo dodawaj żółtka, cukier i kawę. Gdy masa będzie już gładka i pulchna, wstaw ją do lodówki.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół. Jeden placek posmaruj oziębionym kremem i przykryj drugim. Całość udekoruj gotowymi polewami, przygotowanymi według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz