Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Makowczyk

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 dag masła
    krem:
  • 30 dag masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
    do dekoracji:
    gotowa polewa czekoladowa: biała i ciemna
Mak zalej wrzącą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odcedź i trzykrotnie przekręć przez maszynkę. Żółtka ubij z cukrem pudrem na kogel-mogel i wymieszaj ze zmielonym makiem. Wanilię drobno posiekaj i dodaj do maku. Z białek ubij sztywną pianę i połącz delikatnie z masą makową.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wyłóż przygotowaną masę makową (wierzch starannie wyrównaj), ciasto wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.

Przygotuj krem: masło utrzyj na puszystą masę i, nadal ucierając, stopniowo dodawaj żółtka, cukier i kawę. Gdy masa będzie już gładka i pulchna, wstaw ją do lodówki.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół. Jeden placek posmaruj oziębionym kremem i przykryj drugim. Całość udekoruj gotowymi polewami, przygotowanymi według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...