- 2 wiązki świeżych brokułów
- 1 kalafior
- ugotowany makaron
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- listki świeżej bazylii
- olej
- sól
- pieprz
W trzylitrowym rondlu zagotuj na dużym ogniu 2 litry lekko osolonej wody. Wrzuć do niej brokuły, kalafior i marchewkę i - po doprowadzeniu zawartości rondla do wrzenia - zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia, przez 3-5 minut, aż brokuły i kalafior staną się kruche. Następnie brokuły i kalafior odcedź i dokładnie opłucz pod zimną wodą. Jeżeli marchewka okaże się jeszcze za twarda, gotuj dalej do miękkości.
Na rozgrzaną patelnię z olejem, utrzymując średni ogień, powrzucaj kolejno makaron, brokuły, kalafior i marchewkę, podduś je przez 4-6 minut i dopraw solą i pieprzem, wyłóż wszystko na talerz, a brokuły i kalafior polej zasmażką z masła i tartej bułki oraz przybierz potrawę świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz