Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Makaron duszony z brokułami i kalafiorem

Składniki:
  • 2 wiązki świeżych brokułów
  • 1 kalafior
  • ugotowany makaron
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • listki świeżej bazylii
  • olej
  • sól
  • pieprz
Brokuły i kalafior obierz z liści, poodcinaj końcówki łodyg, podziel na różyczki zostawiając przy każdej z nich małą łodyżkę. Umyte marchewki pokrój w kostkę.

W trzylitrowym rondlu zagotuj na dużym ogniu 2 litry lekko osolonej wody. Wrzuć do niej brokuły, kalafior i marchewkę i - po doprowadzeniu zawartości rondla do wrzenia - zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia, przez 3-5 minut, aż brokuły i kalafior staną się kruche. Następnie brokuły i kalafior odcedź i dokładnie opłucz pod zimną wodą. Jeżeli marchewka okaże się jeszcze za twarda, gotuj dalej do miękkości.

Na rozgrzaną patelnię z olejem, utrzymując średni ogień, powrzucaj kolejno makaron, brokuły, kalafior i marchewkę, podduś je przez 4-6 minut i dopraw solą i pieprzem, wyłóż wszystko na talerz, a brokuły i kalafior polej zasmażką z masła i tartej bułki oraz przybierz potrawę świeżymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...