Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kurczę pieczone w białym winie

Składniki na 4 porcje:
  • sprawiony kurczak (około 1 1/2 kg)
  • 30 dag porów
  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag bekonu (w plastrach)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/2 szklanki białego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Kurczaka umyj, wewnątrz i z zewnątrz natrzyj go solą i pieprzem, potem odstaw w chłodne miejsce. Pory i pieczarki oczyść, umyj i osusz. Pory pokrój w krążki, pieczarki przepołów.

Plastry bekonu pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż, aż wyparuje płyn i grzyby się lekko przyrumienią. Przypraw je solą i pieprzem, po czym dodaj pory. Jeszcze chwilę podduś i zalej połową wina.

Kurczaka ułóż w brytfance, obłóż dookoła porami i pieczarkami, zalej resztą wina i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 70-80 minut.

Upieczonego kurczaka przełóż na półmisek i obłóż warzywami. Posyp grubo posiekaną natką. Podawaj z kulkami ziemniaczanymi lub ziemniakami piure.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...