- sprawiony kurczak (około 1 1/2 kg)
- 30 dag porów
- 30 dag pieczarek
- 10 dag bekonu (w plastrach)
- 2 łyżki oleju
- 1 1/2 szklanki białego wina
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Plastry bekonu pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż, aż wyparuje płyn i grzyby się lekko przyrumienią. Przypraw je solą i pieprzem, po czym dodaj pory. Jeszcze chwilę podduś i zalej połową wina.
Kurczaka ułóż w brytfance, obłóż dookoła porami i pieczarkami, zalej resztą wina i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 70-80 minut.
Upieczonego kurczaka przełóż na półmisek i obłóż warzywami. Posyp grubo posiekaną natką. Podawaj z kulkami ziemniaczanymi lub ziemniakami piure.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz