Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krupnik z fasolą

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 szklanki białej drobnej fasoli
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 4 łyżki pęczaku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka smalcu
  • ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Fasolę i ciecierzycę umyj, a potem zalej letnią wodą. Odstaw na 4 godziny.

Marchewkę, seler i cebulę obierz i umyj, następnie pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Fasolę odcedź. Zalej świeżą wodą i gotuj 40 minut. Po 20 minutach wrzuć do zupy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Po następnych 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

Kaszę wypłucz i zalej szklanką zimnej wody i mleka. Teraz dodaj masło. Gotuj jeszcze 20 minut i dodaj do zupy.

Pomidory sparz, obierz i razem z obranym czosnkiem pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodaj do zupy i chwilę pogotuj.

Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i rozlej na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...