- 1/2 szklanki białej drobnej fasoli
- 1/2 szklanki ciecierzycy
- 4 łyżki pęczaku
- 1 szklanka mleka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 5 ziemniaków
- 1 łyżeczka smalcu
- ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Marchewkę, seler i cebulę obierz i umyj, następnie pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Fasolę odcedź. Zalej świeżą wodą i gotuj 40 minut. Po 20 minutach wrzuć do zupy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Po następnych 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kaszę wypłucz i zalej szklanką zimnej wody i mleka. Teraz dodaj masło. Gotuj jeszcze 20 minut i dodaj do zupy.
Pomidory sparz, obierz i razem z obranym czosnkiem pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodaj do zupy i chwilę pogotuj.
Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i rozlej na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz