Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kulki cielęce w pomidorach

Składniki:
  • 60 dag mielonej cielęciny
  • 1 marchewka
  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego w płynie
  • sól, pieprz
    sos:
  • 2 pomidory
  • 2 dymki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc. (5 dag)
  • 1 łyżeczka mąki
  • bazylia
Marchewkę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Do cielęciny dodaj rozgnieciony czosnek, marchewkę, bułkę tartą oraz białka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wlej wodę mineralną i wyrób ręką. Uformuj 8 większych lub 12 mniejszych kulek, obtocz je w mące i szybko obsmaż na patelni teflonowej na łyżce rozgrzanej oliwy.

Dwie szklanki wody zagotuj, rozprowadź bulion i delikatnie włóż kulki mięsne. Gotuj na małym ogniu.

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Dymkę umyj, oczyść i drobno poszatkuj. Do pół szklanki wrzącej wody dodaj pomidory i dymkę, duś pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Do prawie ugotowanych kulek z cielęciny dodaj przecier z pomidorów i dymki, cukier oraz bazylię.

Jogurt połącz z mąką, wlej trochę sosu z mięsa, wymieszaj, a następnie całość dodaj do mięsa i zagotuj. Podawaj z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...