- 60 dag mielonej cielęciny
- 1 marchewka
- 2 białka jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżka mąki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego w płynie
- sól, pieprz
- sos:
- 2 pomidory
- 2 dymki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc. (5 dag)
- 1 łyżeczka mąki
- bazylia
Dwie szklanki wody zagotuj, rozprowadź bulion i delikatnie włóż kulki mięsne. Gotuj na małym ogniu.
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Dymkę umyj, oczyść i drobno poszatkuj. Do pół szklanki wrzącej wody dodaj pomidory i dymkę, duś pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Do prawie ugotowanych kulek z cielęciny dodaj przecier z pomidorów i dymki, cukier oraz bazylię.
Jogurt połącz z mąką, wlej trochę sosu z mięsa, wymieszaj, a następnie całość dodaj do mięsa i zagotuj. Podawaj z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz