- 40 dag suszonych owoców (mieszanych - jabłka, śliwki, gruszki, morele)
- 50 dag chudego wędzonego boczku
- sok i skórka otarta z cytryny
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do rondla włóż boczek, zalej go dwiema szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu, nie do końca przykryty, przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj cynamon, owoce, sok i skórkę z cytryny, cukier i sól. Gotuj dalej bez przykrycia na dość dużym ogniu przez około 30 minut. Następnie wyjmij boczek, pokrój go w dość grube plastry, a sos nieco odparuj i zagęść rozrobioną łyżką wody mąką ziemniaczaną. Dopraw ewentualnie sokiem z cytryny, tak aby sos miał wyraźnie słodko-kwaśny smak.
Owoce zostaw na ogrzanym półmisku, na nich plastry boczku i polej sosem. Podawaj z kluskami, pyzami lub knedlami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz