Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Królestwo niebieskie

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag suszonych owoców (mieszanych - jabłka, śliwki, gruszki, morele)
  • 50 dag chudego wędzonego boczku
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Poprzedniego dnia umyte owoce zalej dwiema szklankami przegotowanej wody i zostaw w tej zalewie na noc.

Do rondla włóż boczek, zalej go dwiema szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu, nie do końca przykryty, przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj cynamon, owoce, sok i skórkę z cytryny, cukier i sól. Gotuj dalej bez przykrycia na dość dużym ogniu przez około 30 minut. Następnie wyjmij boczek, pokrój go w dość grube plastry, a sos nieco odparuj i zagęść rozrobioną łyżką wody mąką ziemniaczaną. Dopraw ewentualnie sokiem z cytryny, tak aby sos miał wyraźnie słodko-kwaśny smak.

Owoce zostaw na ogrzanym półmisku, na nich plastry boczku i polej sosem. Podawaj z kluskami, pyzami lub knedlami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...