- 1 duży seler
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- przyprawa do warzyw
- posiekana natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Teraz rozmieszaj jajko z mąką i łyżką mleka. W cieście maczaj krążki selera, obtaczaj je w tartej bułce i smaż na lekko rumiany kolor.
Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź i drobno posiekaj. Wywar (około 1 szklanki) dopraw śmietaną z mąką, potem dodaj grzyby. Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Obsmażone krążki selera polej sosem, posyp posiekaną natką. Podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz