Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krążki selera z grzybami

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • przyprawa do warzyw
  • posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
Seler bardzo dokładnie wyszoruj, potem ugotuj go w skórce, aby był miękki, ale nieprzegotowany. Potem go obierz, pokrój w plastry grubości około 1 cm. Plastry oprósz solą i przyprawa do warzyw.

Teraz rozmieszaj jajko z mąką i łyżką mleka. W cieście maczaj krążki selera, obtaczaj je w tartej bułce i smaż na lekko rumiany kolor.

Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź i drobno posiekaj. Wywar (około 1 szklanki) dopraw śmietaną z mąką, potem dodaj grzyby. Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Obsmażone krążki selera polej sosem, posyp posiekaną natką. Podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...