Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kotta pilafi

recka potrawa z kurczaka
    Składniki:
  • 2 piersi kurczaka (ok. 70 dag)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 10 dag ryżu długoziarnistego
  • 30 dag pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 1/2 litra wody
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • zielona sałata mieszana
Mięso umyj, osusz i pokrój w centymetrową kostkę, a obraną cebulę drobno posiekaj. Umyj ryż na sicie. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obierz ze skórki i potnij na niewielkie kawałki.

W rondlu rozgrzej oliwę (olej) z masłem, włóż cebulę i mięso - stale mieszając - smaż 3-4 minuty na dość dużym ogniu. Dodaj osączony ryż i smaż dalej, dopóki nie wchłonie tłuszczu (2 minuty).

Następnie wlej pół litra wody, wrzuć pomidory i rozkruszone kostki rosołowe, zagotuj, po czym wymieszaj z koncentratem i przyprawami (sól, pieprz, cynamon). Kottę gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się całkiem miękki (około 20 minut).

W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Przed podaniem sprawdź smak potrawy i dodaj ewentualnie szczyptę cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...