- Składniki:
- 2 piersi kurczaka (ok. 70 dag)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 10 dag ryżu długoziarnistego
- 30 dag pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
- 2 kostki rosołu drobiowego
- 1/2 litra wody
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- ponadto:
- zielona sałata mieszana
W rondlu rozgrzej oliwę (olej) z masłem, włóż cebulę i mięso - stale mieszając - smaż 3-4 minuty na dość dużym ogniu. Dodaj osączony ryż i smaż dalej, dopóki nie wchłonie tłuszczu (2 minuty).
Następnie wlej pół litra wody, wrzuć pomidory i rozkruszone kostki rosołowe, zagotuj, po czym wymieszaj z koncentratem i przyprawami (sól, pieprz, cynamon). Kottę gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się całkiem miękki (około 20 minut).
W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Przed podaniem sprawdź smak potrawy i dodaj ewentualnie szczyptę cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz