Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety jagnięce

Składniki:
  • 50 dag jagnięciny z udźca
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 duże jabłka (najlepiej antonówki)
  • 2-3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • imbir
  • pieprz
  • sól
Jabłka ze skórką potnij na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Umieść je w garnku, wlej ćwierć szklanki gorącej wody i wrzuć goździki. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Gdy już zmiękną, przetrzyj je przez sito i dopraw szczyptą gałki, a gdyby okazały się zbyt kwaśne - również łyżeczką cukru.

Z mięsa usuń błony i tłuszcz, i podziel je na 4 kotlety. Ubij je zwilżonym tłuczkiem, nadaj owalny kształt, cieniutko posmaruj oliwą, oprósz pieprzem, imbirem i solą. Usmaż z obu stron na beztłuszczowej patelni.

Podawaj z gorącym musem jabłkowym i ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...