Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kotleciki drobiowe z warzywami

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 ogórek
  • 2 małe pory
  • 20 dag groszku w strączkach
  • po 2 pęczki trybuli i natki pietruszki
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 10 dag chleba tostowego
  • 2/3 szklanki śmietany
  • słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki margaryny
  • sól, pieprz
Ziemniaki umyj i gotuj około 20 minut. Ogórek obierz, przekrój na pół, a po usunięciu pestek pokrój w plastry. Groszek oczyść, opłucz i blanszuj około 5 minut w osolonej wodzie. Pory oczyść i pokrój w krążki. Zieleninę opłucz i posiekaj.

Ziemniaki odcedź, obierz, pokrój w plastry i wymieszaj z przygotowanymi warzywami oraz połową porcji zieleniny. Bulion wymieszaj z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem, następnie dodaj olej i mieszaj, aż powstanie jednolity sos. Tak przyrządzonym sosem polej sałatkę.

Cebule oczyść i posiekaj, chleb namocz w śmietanie, a mięso pokrój w kostkę. Odciśnięty chleb, mięso, cebulę i resztę ziół zmiksuj. Masę dopraw solą, pieprzem i papryką, uformuj 12 kotlecików i smaż w margarynie około 8 minut.

Tak przygotowane kotleciki drobiowe podawaj z dowolnie wybraną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...