- 40 dag filetów z kurczaka
- 75 dag ziemniaków
- 1 ogórek
- 2 małe pory
- 20 dag groszku w strączkach
- po 2 pęczki trybuli i natki pietruszki
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 10 dag chleba tostowego
- 2/3 szklanki śmietany
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki margaryny
- sól, pieprz
Ziemniaki odcedź, obierz, pokrój w plastry i wymieszaj z przygotowanymi warzywami oraz połową porcji zieleniny. Bulion wymieszaj z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem, następnie dodaj olej i mieszaj, aż powstanie jednolity sos. Tak przyrządzonym sosem polej sałatkę.
Cebule oczyść i posiekaj, chleb namocz w śmietanie, a mięso pokrój w kostkę. Odciśnięty chleb, mięso, cebulę i resztę ziół zmiksuj. Masę dopraw solą, pieprzem i papryką, uformuj 12 kotlecików i smaż w margarynie około 8 minut.
Tak przygotowane kotleciki drobiowe podawaj z dowolnie wybraną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz