Składniki:
- 50 dag mrożonych krewetek
- 8 jajek
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 8 liści zielonej sałaty
- 2 cytryny
- 2 kieliszki koniaku
- 8 łyżeczek majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
Krewetki rozmroź, opłucz zimą wodą,
skrop koniakiem i wstaw do lodówki na 30 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź
w zimnej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz, opłucz i pokrój w
cienkie piórka. Pomidory pokrój w ósemki. Fasolę odcedź z zalewy. W szklanych
pucharkach lub w szklanych miseczkach ułóż na liściu sałaty: ćwiartki jajek,
cząstki pomidora, fasolę i cebulę, a na wierzchu krewetki. Na każdą porcję
nałóż łyżeczkę majonezu i przybierz natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.
Odstaw do lodówki na 1–2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz