Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jagodowy torcik na zimno

Składniki na 12 porcji:
  • 15 dag herbatników
  • cynamon
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 kg jagód
  • 1 łyżka żelatyny instant
  • 5 łyżek soku wiśniowego
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki kremówki
  • 2 torebki śmietan-fiksu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki
Herbatniki pokrusz, dodaj łyżeczkę cynamonu i miękkie masło i przystąp do wyrabiania ciasta - będzie gotowe, gdy składniki się połączą. Małą tortownicę wyłóż folią aluminiową i wylep jej dno masą herbatnikową.

Jagody przebierz, opłucz i osącz. Łyżkę jagód zostaw na później, a pozostałe lekko pognieć. Teraz podgrzej sok i rozpuść w nim żelatynę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij łyżkę soku.

Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami bitej śmietany, a potem z pozostałą (3 łyżki zostaw), po czym włóż rozgniecione jagody i całość wymieszaj.

Krem wyłóż na masę herbatnikową, wierzch wyrównaj i odstaw ciasto na 2 godziny do schłodzenia.
Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na krem i wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto kleksami białej śmietany i świeżymi jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...