- 15 dag herbatników
- cynamon
- 1/3 kostki masła
- 1/2 kg jagód
- 1 łyżka żelatyny instant
- 5 łyżek soku wiśniowego
- 1 cytryna
- 2 szklanki kremówki
- 2 torebki śmietan-fiksu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki
Jagody przebierz, opłucz i osącz. Łyżkę jagód zostaw na później, a pozostałe lekko pognieć. Teraz podgrzej sok i rozpuść w nim żelatynę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij łyżkę soku.
Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami bitej śmietany, a potem z pozostałą (3 łyżki zostaw), po czym włóż rozgniecione jagody i całość wymieszaj.
Krem wyłóż na masę herbatnikową, wierzch wyrównaj i odstaw ciasto na 2 godziny do schłodzenia.
Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na krem i wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto kleksami białej śmietany i świeżymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz