Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Grzanki z pieczarkami

Składniki:
  • 8 kromek bułki paryskiej
  • 20 dag pieczarek
  • 5 dag cebuli
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajo
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pieczarki oczyść, dobrze opłucz, osącz, pokrój w paski, dodaj obraną cebulę pokrojoną w paski, 2 łyżki margaryny - wszystkie składniki przez pewien czas duś. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaj jeszcze śmietanę wymieszaną z mąką, po czym zagotuj, dodaj jajko i przypraw do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta.

Kromki bułki posmaruj z obu stron resztą margaryny i zrumień na blasze. Następnie ułóż na nich porcje masy pieczarkowej, powierzchnię wyrównaj. Zapiekaj kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...